Jonathan Cedernaes, stipendiat

Jonathan Cedernaes, forskare vid Institutionen för neurovetenskap och enheten för funktionell farmakologi, Uppsala universitet har tilldelats medel från Bissen Brainwalk för studier om sömnens betydelse för hjärnans hälsa.

Alla behöver sömn, men idag sover många alldeles för lite. Målet för studien är att förstå hur olika typer av sömnbrist påverkar hjärnans hälsa hos friska unga individer. Allt fler studier tyder på att sömnen är viktig för hjärnans hälsa och att hjärnan rensas från gifter då vi sover. Våra och andras resultat i stället tyder på att hjärnan kan ta skada av sömnbrist, och att otillräcklig sömn kan leda till ökad risk för Alzheimers sjukdom. Frågan är dock hur olika typer av sömnbrist kan påverka detta, och om exempelvis flera nätter med måttlig sömnbrist är värre än en hel natts vakenhet.

 

- Medan träning och stress påverkar hjärnans hälsa, vill vi, med dessa generösa forskningsmedel från Bissen Brainwalk, som första forskningsgrupp även kunna undersöka den effekt som dessa faktorer har på hur vår hjärnhälsa förändras då vi lider av sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes.

Jonathan Cedernaes är 31 år och ursprungligen från Stockholm. Han är sambo och på fritiden tycker han om att träna, springa och dansa socialdans. Jonathan bedriver en del av sin forskning i ett samarbete med Northwestern University i Chicago. Jonathan har alltid varit intresserad av hjärnan och särskilt av sömn – varför tillbringar vi så mycket tid i detta tillstånd, ett tillstånd då vi är nästan helt bortkopplade från omvärlden och som vi inte heller har något sammanhängande minne av? Han fick under sin läkarutbildning möjligheten att påbörja forskning om sömn inom neurovetenskap och disputerade senare under sin AT-tjänstgöring. I forskargruppen har det bland annat studerats hur sömn påverkar minnet – en av de främsta funktionerna som sömn antas fylla, hur sömnen påverkar vår förmåga att fatta olika beslut, och hur brist på sömn kan påverka hjärnans hälsa. Sömn påverkar dock hela vår ämnesomsättning, och forskarteamet har även karakteriserat den effekt som sömnbrist har på vår förmåga att ta hand om blodsocker – hjärnans mest använda energisort. Med fokus på effekterna av sömn, sömnbrist och störd dygnsrytm på såväl kroppen som på hjärnan, är målet att förstå den fantastiska betydelse som sömnen har för vår hälsa, och varför det är så viktigt att ta hand om sin sömn både på kort och lång sikt.

För mer information:

Jonathan Cedernaes, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.