Märta premierar forskare

Mathias ”Bissen” Larsson klev ur sjukhushissen på fel våning där även ett par från Sandviken oavsiktligt hamnat på fel våningsplan. Deras slumpartade möte blev upptakten till en vänskap mellan Mathias och paret Henrik Andersson och Annelie Dufvenberg vars tonåriga dotter Märta vid det här tillfället drabbats av stroke och låg på intensivvården.

Mathias och Märta delar ödet av att ha drabbats av hjärnblödning. Vid sammanträffandet utanför hissen blev Mathias berörd av den skräckslagna blicken hos Henrik och Annelie från Sandviken som då svävade i ovisshet om Märtas tillstånd.

I samband med onsdagens årliga utdelning av Bissen Brainwalks forskningsanslag var Henrik och Annelies glädje desto mer påtaglig. En leende Märta, snart 16 år, fanns vid deras sida under kristallkronorna i Köpings rådhus för att tillsammans med Mathias Larsson dela ut ett av forskningsanslagen på 250 000 kronor till forskarna Karl Sjölin och Joachim Burman. Märtas familj har också varit delaktig i att utse belönade forskare.

Märta drabbades av stroken när hon gick i sjunde klass men har nu återhämtat sig tillräckligt för att studera på gymnasiet hemma i Sandviken.

– Men hon får kämpa varje dag, berättar mamma Annelie.

Familjen hade kännedom om Bissen Brainwalk-insamlingen till hjärnforskningen redan före Märta drabbades. De hade då deltagit vid promenaderna i Sandviken AIK:s arrangemang för Bissen Brainwalk. Den personliga vänskapen som växt fram med Mathias Larsson är givetvis till glädje i familjens engagemang för att samla in mer pengar till hjärnforskningen.

Ett av Märtas mål i rehabiliteringen var att delta i Bissen Brainwalk i Köping 2018. Hon uppfyllde målet när hon med familjen genomförde promenaden.

 

Märta Dufvenberg omgiven av familjen med Henrik Andersson och Annelie Dufvenberg.

 

Text: Ulf Eneroth