Halv miljon till hjärnforskning om MS och ångest

Med stor glädje meddelas att Insamlingsfonden Bissen Brainwalk delar ut 500 000 kr till förmån för hjärnforskningen. Pengarna fördelas lika mellan två forskningsområden, ett som handlar om MS och ett om ångest. Den första leds av Joachim Burman och den andra av Klas Kullander, båda arbetar vid Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet.

  • Joachim Burman, överläkare och docent i neurologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om Blodstamcellstransplantation som behandling för MS.
     
  • Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om nervkretsar som kontrollerar mod och ångest.

"Jag är så glad över att vi återigen kan ge en rejält bidrag till den viktiga hjärnforskningen", säger Mathias ”Bissen” Larsson, grundare av Insamlingsfonden Bissen Brainwalk.

"Forskningsprojekten som i år får våra stipendier känns viktiga på ett personligt plan. En god vän är sedan flera år drabbad av sjukdomen MS. Tanken på att bredda och stärka hennes möjligheter att bli bättre, eller till och med frisk, värmer i hjärtat. Jag har även flera personer i min närhet som lider av ångestproblematik. Att komma närmare grunden och svaret på gåtorna kring hur hjärnan fungerar vid ångest, och vid psykisk ohälsa i stort, känns väldigt aktuellt och angeläget", berättar "Bissen".

"Vi på Institutionen för neurovetenskap är väldigt tacksamma för anslagen från Bissen Brainwalk. Alla engagerade i Bissen Brainwalk, med Mathias Larsson i spetsen, gör ett fantastiskt arbete i syfte att samla in pengar till hjärnforskningen och dessa medel som har donerats till oss ska vi förvalta väl för att få ökad kunskap om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar", säger Cecilia Yates, informatör vid Inst för neurovetenskap, Uppsala universitet.