Bissen Brainwalk belönar forskare

Karl Sjölin, Joachim Burman, Anna Rostedt Punga och Pär Nyström får alla del av 750 000 kronor som Insamlingsfonden Bissen Brainwalk fördelade i forskningsanslag vid en ceremoni i Köpings rådhus.

Forskarna är verksamma i något av årets tre premierade projekt om hjärnans alla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

– Det här är årets höjdpunkt, säger Mathias ”Bissen” Larsson som för en tid sedan hade det värmande nöjet att meddela beskedet till forskarna, och som nu delade ur tre checkar om vardera 250 000 kronor vid ceremonin i Köpings rådhus.

Pengarna har samlats ihop vid Brainwalk-arrangemang på ett flertal platser i Sverige under 2018, och med årets avslutande arrangemang i Sandviken på Luciadagen i december har grunden lagts för en ny utdelning nästa år, 2020.

– Då är det tio år sedan jag fick min stroke, säger Mathias som drömmer om att kunna få dela ut en miljon kronor. ”Det vore häftigt”.

 

De tre premierade forskningsprojekten denna gång:

  • Karl Sjölin och Joachim Burman (prisad även föregående år, då inom MS) erhåller 250 000 kronor för ett projekt som syftar till att finna ett protein som läcker ut i blodet vid en stroke som i slutändan kan användas som ett ”stroke-blodprov”. Betydelsen för akutsjukvården skulle vara stor om ett snabbtest redan i ambulansen kunde avgöra om en patient har en pågående stroke, och i så fall hur allvarlig den är. Eller att hos den oförklarligt medvetslöse kunna avgöra om hjärnan är allvarligt påverkad eller inte.
     
  • Anna Rostedt Punga erhåller 250 000 kronor för att i forskningsprojektet skapa ”hjärna-på-chip” för en personlig behandlingsstrategi vid neurologiska sjukdomar, framför allt vid epilepsi och autoimmuna sjukdomar i hjärnan.
     
  • Pär Nyström erhåller 250 000 kronor för att i forskningen finna kliniskt användbara metoder för tidig upptäckt av autism. Ett digert material med unika data finns insamlat sedan 2011, och med forskningsanslaget från Bissen Brainwalk kan många analyser automatiseras. Därmed skapas och ökar möjligheter att ta forskningen ut i samhället där den är tänkt att användas.

 

Anna Rostedt Punga får 250 000 kronor för att skapa ”hjärna-på-chip” i forskningen på epilepsi och autoimmuna sjukdomar i hjärnan. Hon har förbättrat metoder att stimulera hjärnceller och se hur de interagerar. Checken delades ut av ordförande i Insamlingsfonden Bissen Brainwalk, Lotta Källgren, samt Mathias Larsson.

 

Pär Nyström får 250 000 kronor för att forska kring blinkfrekvensen och blinksynkronisering med annan person för att finna användbara metoder för att upptäcka autism hos små barn. Lotta Källgren och Mathias Larsson delade ut checken vid ceremonin i Köping.

  

Text & bild: Ulf Eneroth